Fotboll – Hur spelar man?

För att bli en bra fotbollsspelare är det grundläggande och viktigaste kravet att vara vältränad, energisk och taktfull. Det här spelet kräver mycket löpning och tekniska färdigheter för att hantera bollen och motståndaren. Du måste vara en lagspelare och en individuell bidragsgivare på samma gång. För att vara fotbollsspelare måste du träna hårt och lära dig att vara snabbare än din motståndare.

Fotbollsavspark

En fotbollsmatch börjar med myntkastning. Matchens domare och de två kaptenerna möts i mitten av planen. Lagkaptenen som vinner kasten får bestämma vilken målstolpe som ska anfalla i första halvlek, medan laget som förlorar kasten får avspark för att börja matchen.

Spelarna tar position på sin egen planhalva. Bollen placeras i mitten av fältet. När domaren blåser av, tar en spelare från laget som förlorade kasten avspark och bollen rör sig framåt. Denna spelare kan inte röra bollen igen förrän någon annan spelare från något av lagen rör bollen. Under den andra halvleken byter lagen mål och laget som vann kasten får avspark.

Fotboll – väsentliga färdigheter

Vi har listat här några viktiga färdigheter som en spelare bör förvärva för att bli en professionell fotbollsspelare.

Lär dig att dribbla − Det är den viktigaste akten när du spelar spelet. Dribbling innebär att kontrollera och behålla bollen medan du springer. Att dribbla betyder att hålla bollen med dig och ditt lags besittning, du måste dribbla bra så att du rör bollen stark nog att flytta den framåt men du bör också se att den inte rör sig särskilt långt ifrån dig.

Lär dig att passa − Att passa en boll innebär att flytta bollen exakt till den plats där du vill att den ska vara. För att passa en boll måste du sparka bollen i en riktning dit du vill att den ska röra sig. Att passa en boll kan göras med hjälp av fotens insida, detta ger bra precision och kräver mindre kraft. Efter att ha lärt dig att passa bollen kan du bemästra akten genom att skära och haka på bollen för att skicka den till dina lagkamrater.

Lär dig att skjuta − Att skjuta en boll kommer i scenen när du är närmare ett mål och du behöver göra ett mål. Detta kommer att kräva mycket kraft och noggrannhet. Du måste sätta foten och sikta på målet och skjuta bollen.

Att ta rätt plats på planen är väldigt viktigt. Ibland behöver spelaren springa mycket när han inte är nära bollen, i den här situationen måste spelaren uppskatta sin lagkamrats nästa drag och ta positionen där hans lagkamrat förväntar sig att han ska vara.

Lär dig att försvara målet − Spelaren använder färdigheter för att försöka få bort bollen från motståndarens spelare. Spelaren måste vara fokuserad och bör snabbt tackla bollen baserat på den andra spelarens rörelser. I vissa situationer kan motståndarspelare lura men spelaren bör hela tiden hålla ett öga på bollen och spelarrörelserna. På så sätt kan en spelare försvara motståndaren från att göra mål.

Lär dig att heada bollen − En spelare använder sin panna för att styra bollen i önskad riktning och skickar den till sin lagkamrat. Att bolla bollen är ofta när man gör mål efter en hörna.

Lär dig att jonglera − Att jonglera är inte en lätt uppgift, men det är viktigt för en spelare att lära sig att jonglera när det behövs. Detta hjälper till att kontrollera bollen när den kommer i luften eftersom bollen inte kommer att vara på marken varje gång.

Lär dig att använda den icke-dominanta foten − Det är mycket viktigt för en spelare att lära sig att använda sin icke-dominanta fot eftersom detta kan vara en fördel för motståndarlaget om det inte bemästras. Att spela med endast den dominerande foten är att spela handikappat. Därför är det mycket viktigt att lära sig hur man använder sin icke-dominanta fot.