Spel i fotboll

Fotboll, även känd som föreningsfotboll eller fotboll, är en sport där två lag på 11 spelare försöker manövrera bollen in i motståndarlagets mål med vilken del av kroppen som helst förutom händerna och armarna. Endast målvakten får röra bollen, och endast inom straffområdet som omger målet. Det lag som gör flest mål vinner.

Fotboll är den populäraste sporten i världen både sett till deltagare och åskådare. Sporten kan spelas nästan var som helst, från officiella fotbollsplaner (planer) till gymnastiksalar, gator, skollekplatser, parker eller stränder, tack vare dess grundläggande regler och utrustning. Fédération Internationale de Football Association (FIFA) uppskattade att det fanns cirka 250 miljoner fotbollsspelare och över 1,3 miljarder människor “intresserade” av fotboll vid sekelskiftet av det tjugoförsta århundradet; 2010 tittade en sammanlagd tv-publik på mer än 26 miljarder fotbollens främsta turnering, den fyråriga månadslånga världscupfinalen.

en världsomspännande organisation

Fotbollen hade spridit sig över Europa i början av 1900-talet, men den behövde internationell organisation. Fédération Internationale de Football Association (FIFA) grundades 1904 av representanter från fotbollsförbunden i Belgien, Danmark, Frankrike, Nederländerna, Spanien, Sverige och Schweiz (FIFA).

Trots att engelsmannen Daniel Woolfall valdes till FIFA-president 1906 och att alla hemmanationer (England, Skottland, Irland och Wales) antogs som medlemmar 1911, var brittiska fotbollsförbund kritiska till den nya organisationen. Den internationella styrelsen, som hade inrättats av hemnationerna 1882, accepterade brittisk kontroll över fotbollens regler. Icke desto mindre, efter att ha misslyckats med att övertyga andra FIFA-medlemmar om att Tyskland, Österrike och Ungern skulle utvisas efter första världskriget, sa de brittiska föreningarna upp sina medlemskap 1920. 1924 gick de brittiska föreningarna åter med i FIFA, men inte innan de insisterade på en mycket strikt definition av amatörism, särskilt inom olympisk fotboll. Andra länder misslyckades med att följa britternas ledning ännu en gång, och britterna avgick 1928 och stannade utanför FIFA till 1946. När FIFA grundade fotbolls-VM förblev den brittiska inställningen till det internationella spelet oförändrad. De brittiska landslagen bjöds inte in till de tre första tävlingarna på grund av deras brist på FIFA-medlemskap (1930, 1934 och 1938). De två bästa slutspelarna i den brittiska hemmanationsturneringen skulle kvalificera sig för deltagande i världscupen i följande tävling, som hölls 1950; England vann, även om Skottland (som slutade tvåa) valde att inte delta.

Traditioner i regionen

De tidigaste ligorna etablerades i England och Skottland, men klubbar dök upp i de flesta europeiska länder på 1890- och 1900-talen, vilket gjorde att dessa länder kunde etablera sina egna ligor. Många skotska professionella spelare flyttade söderut för att spela för engelska klubbar, och exponerade engelska spelare och fans för mer sofistikerade bollspelande färdigheter samt värdet av samarbete och passningar. Fram till andra världskriget fortsatte britterna att ha ett inflytande på fotbollens tillväxt genom regelbundna klubbresor utomlands och tidigare spelares kontinentala tränarkarriärer. I Centraleuropa var ambulerande skottar särskilt vanliga. Tränararvet och erfarenheten från John Madden i Prag och Jimmy Hogan i Österrike skapade mellankrigstidens Danubiska fotbollsskola.