Fotbollens lagar

Fältets kvalitet och material

Naturliga och konstgjorda ytor är helt acceptabla för en match. Det betyder att du kan spela på gräs eller naturgräs, men vilken yta du än spelar på måste den vara grön. Med andra ord, oavsett hur hög kvalitet är, accepteras inte blågräs. Dessutom måste fältet uppfylla de internationella reglerna för konstgrässtandard.

Vilka är markeringarna på fältet?

Alla officiella fotbollsplaner är alltid rektangulära och markerade med 5-tums gränser som kallas mållinjer, beröringslinjer, halvvägslinjer, ett mittmärke (cirkel), ett hörnmärke.

Beröringslinjer:

de längre gränserna (längdmässigt) eller “sidorna” av fältet
Mållinjer: de kortare gränserna längs mållinjen eller “änden” av planen

Halvvägslinjer:

delar mitten av fältet på mitten

Mittmärke: En cirkel som skär halvvägslinjen i mitten av fältet och har en radie på 30 fot (9,15 meter).
Hörnbåge: bågar i rät vinkel bildade från de korsande beröringslinjerna och mållinjerna. Denna båge hindrar försvarare från att störa motståndarlagens spel under en hörnspark. Dessa områden är markerade med flaggstolpar.
Målområdet och straffområdet: linjer sträcker sig från målstolparna för att bilda ett rektangulärt målområde, och ett större straffområde skapas runt målområdet. Det är här målsparkar tas och det är det område där målvakten kan använda sina händer (utanför detta betraktas som en “handboll”, som vi kommer att ta upp senare).
Målet: Målen är gjorda av en ribba och målstolpar och de är 7,32 meter i bredd och 2,44 meter i höjd. Målstolpar måste sitta på de 5-tums vita linjerna.

Hur lång är en fotbollsplan?

Det finns faktiskt en rad dimensioner. Längden på en fotbollsplan kan variera från 90 meter till 120 meter och ha en bredd på 45 till 90 meter, men för internationella matcher är denna räckvidd mycket högre. För internationella matcher kommer ett fält att ha en längd på mellan 100 och 110 meter och en bredd på 64 till 75 meter.

Hur många byten kan göras i en fotbollsmatch?

Dessa regler kommer att variera beroende på spelets beteckningar. I officiella tävlingar är det bara 3 och dessa namn måste ges till domaren innan matchen börjar (enligt FIFA), men förslag på upp till 12 kan lämnas.

I fotboll på nybörjarnivå kan fler byten göras så länge som båda lagen och domaren är överens. När du byter ut en spelare måste du larma domaren. Spelaren som “subbads” måste lämna planen helt innan den nya spelaren kommer på. Att inte följa denna händelseordning kan leda till att domaren straffar laget som gör bytet.